En ny fremtid

Bilde: AI-robot
Første uken med Digital Markedsføring

Første uken i studie om digital markedsføring med foreleser Arne Krokan, snakker han om kunstig intelligens, og om min interesse rundt dette har vært noe labert tidligere, er det definitivt noe jeg er mer nysgjerrig på nå etter en uke med forelesning. Dette innlegget ser jeg på som en fin intro til videre blogging. Mer om akkurat kunstig intelligens skal jeg skrive mer om i neste innlegg.

En ny fremtid

I Norge ønsker vi å ha flest mulig mennesker av befolkningen i arbeid, holde på arbeidsplasser og samtidig skape nye. De teknologiske fremskrittene har lenge vært et bredt tema for samfunnsdebatten. Teknologien bidrar til mange nye muligheter for arbeid og kunnskap som gjør at vi kan utføre arbeidet smartere. Utfordringen er derimot at arbeidsplasser faller bort parallelt med denne utviklingen, men der en dør lukkes, åpner det seg andre dører.

Når maskinen overtar arbeidsoppgavene

Digital teknologi gir konsekvenser for mange mennesker som tidligere jobbet på gode verdifulle kontorjobber som nå har blitt overflødige personer i arbeidet sitt. Jobber som ikke krever en spesiell form for utdanning blir erstattet med digital teknologi. Selvbetjenings ordninger iblant annet matvare butikker, legekontorer og personer som tidligere satt i skranken i bankfilialene og hjalp folk med diverse banktjenester. Utføres nå på egenhånd over nett i nettbank og apper, på 1,2,3. Nå er alt dette drevet av datasystemer og teknologi som effektiviserer arbeidet.

Yrkessjåfører er nå også truet av den digitale utviklingen, det testes nemlig ut selvkjørende bussruter. 35 bussen er Norges første førerløse bussrute mellom kontraskjæret og Vippetangen som åpnet i fjor. Selv om bussruten går helt av seg selv, er ikke bussen ubemannet. Det er en vert om bord, som sørger for en bedre service enn det ofte grettene bussjåfører gir og kan ta styringen over bussen dersom noe skjærer seg i den lite trafikkerte korte bussruten. Også på Fornebu er førerløse busser testet som såkalte badebusser som kjører folk fra og til stranden. Teknologien utvikler seg stadig kjappere og det er faktisk ikke snakk om mindre enn et tiår før de flest bussruter i Oslo og andre byer er erstattet med nettopp selvkjørende kjøretøy. Ikke bare sjåfører i kollektiv trafikken er truet av utviklingen, Volvo og Daimler tester ut selvkjørende trailere.

Teknologien utfyller arbeidet og forenkler arbeidsoppgavene

Teknologien har i flere tiår komplementert, effektivisert oppgaver i arbeidet våres og hjelper oss med å utrette mer enn egen kapasitet, også kalt den komplementære virkningen av teknologisk utvikling.

IBM Watson er et flaggskip innen kunstig intelligens. Innsikt fra Watson kan du forutsi og forme fremtidige forretningsmessige resultater, samtidig som du tenker på praksis og arbeidsflyt. For eksempel en lege kan med hjelp av en enhet og installert datasystem med kunstig intelligens, finne forslag på diagnose til pasientene. Et enklere og mer forståelig eksempel er GPS. Teknologi som er veldig tidssparende for alle, dersom man ikke kan veien til ønskelig destinasjon.

Nye interessante jobber

I dag finnes det mange nye jobber som vokser seg mer og mer viktig for organisasjonene. Her er noen yrker og jobber som utviklingen av robotteknologi, selvkjørende transportløsninger, kunstig teknologi og bioteknologi har bidratt til å skape:

App-utvikler – Apper med suksess, ligger det store penger i. Alle med smarttelefon i dag laster ned apper. Man hører stedig vekk om app utviklere som har blitt millionærer på svært kort tid av å lage en app som har suksess.

Ubersjåfør – Spesielt i USA lever mange av å være Uber sjåfør. basert på egne erfaringer av tjenesten, forteller flere at de bruker Uber som deres heltidsjobb. For å beholde taxitjenesten i Norge og arbeidsplasser regjeringen bestemt å gjøre Uber forbudt.

Ingeniør for førerløse kjøretøy – Fremtiden er førerløse kjøretøy for mange ruter, derfor trenger man ingeniører for å utvikle dette videre.

Stordata-analytiker (big data) – ansatte som er ansatt for å håndtere store og komplekse datasett. Hvert år øker datamengden på internett med 40 prosent, men dataene er lite hvert uten folk som kan analysere og sammenstille dem på en nyttig måte.

Bærekrafts sjef – organisasjoner ansetter folk for å hjelpe dem å bruke ressursene mer effektivt og til å ta miljøvennlige avgjørelser.

Ekspert på millennials: Millennial-eksperter jobber å forstå hvilke verdier generasjonen har og hvilke forventninger de har til arbeidslivet.

Fremtidens behov

Med tanke på de »enkle» jobbene som faller bort, vil fremtiden stille høyere krav til utdanning innenfor en rekke nye områder. For å imøtekomme fremtidens behov av arbeids kompetanse, er studie om digital markedsføring svært relevant. Det er derfor jeg har valgt dette studie som valg-emne.

Kilder:

https://www.civita.no/assets/2018/05/Civita-rapport-2018-_-Det-teknologiske-arbeidslivet.pdf

https://e24.no/karriere/i/Opgndw/disse-ti-jobbene-eksisterte-ikke-for-ti-aar-siden

https://www.tu.no/artikler/her-apnes-oslos-forste-rute-med-forerlos-buss/465707

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *