Ekkokammer

Et ekkokammer kan beskrives som et miljø der en person bare treffer informasjon eller meninger, som forsterker det personen allerede mener. I den digitale verdenen spres informasjon som ild i tørt gress, og styres av algoritmer. Begrepet algoritmer brukes til å beskrive en rekke serier av operasjoner som skal utføres for å løse et problem, skreddersydd for brukeren. Algoritmens kode siler ut relevant innhold ned på individnivå. Siden algoritmen plukker opp mønstrene våre på nett, stiller det krav og forståelse fra brukerne om å opptre varsomt og forsiktig på nettet. Faktumet er at Internett kjenner deg bedre enn man skulle ha trodd.

Dersom en gruppe personer foretar seg et søk om for eksempel globaloppvarming, basert på hva du har søkt på og lest mest om tidligere, påvirker søkeresultatet. En vil kanskje få opp masse om at klimakrisen er reel, mens en annen vil muligens få opp at globaloppvarming er en bløff.

En side av saken

Algoritmene sørger for at søkeresultatene kun dekker for det meste en side av en sak, og er derfor ofte misvisende informasjon. Det er uheldig, fordi man kan danne seg et feil virkelighets bilde. Det gjelder naturligvis i alle temaer i samfunnsdebatten. På grunnlag av dette mener noen at algoritmene bidrar til en mer splittet verden, når publikum bare får se ting som underbygger deres eget syn. Dette kalles «ekkokammer-effekten».

Filterbobler

For å sile ut relevant og irrelevant informasjon i søkefeltet, tar google i bruk filterbobler. filterbobler oppstår når algoritmene bruker preferansene dine for å skreddersy dem slik at de treffer deg og oppleves relevante.

Filterboblene sørger for at vi får opp kun det vi vil se, og ikke det vi trenger å se for å få et balansert bilde av verdenen. Algoritmene eller menneskene filtrer informasjon for deg, derfor har man ikke kontroll og man bestemmer heller ikke selv hva som blir filtrert vekk.

Kilder:

https://edu.gcfglobal.org/en/digital-media-literacy/what-is-an-echo-chamber/1/

https://link.no/ekkokammer/

https://www.dig2100.no/algoritmer-filterbobler/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *