Første steg til å bygge en vekst-maskin

Dette blogginnlegget er et oversatt dybdeinnlegg om digital markedsføring. Teksten er skrevet av forfatteren Brian Balfour på Engelsk opprinnelig. Jeg har også prøvd å legge inn noen egne setninger og forsøkt å forenkle den litt for å tilpasse til den til norsk.

Brian Balfour er grunnlegger og CEO av Reforge, tidligere VP Growth. han er ekspert i vekst strategier og snakker om viktigheten av kontinuerlig vekst, lære av egne erfaringer og at ting forandrer seg hyppig og med raskere tempo enn før.

Publisert 24. september, 2014.

Når jeg møter nye bedrifter for å veilede de i vekststrategi, er det som oftest spørsmål om «hvilken strategi er det jeg skal bruke for å skape vekst i min bedrift?». I begynnelsen prøvde jeg å gi et svar, men det føltes aldri riktig. Jeg har nettopp møtt personen, har ingen informasjon om denne personens bedrift eller kunder. Jeg innså etter hvert at dette spørsmålet var deres søk etter en hemmelighet eller tips, som skulle løse all deres vekst problemer.

Svaret mitt har forandret seg med tiden. Jeg trekker på skuldrene og sier «jeg aner ikke» Min respons nå er typisk møtt med et ansiktsuttrykk som om jeg nettopp slo ut vinden av seilene deres. Etter litt pinlig stillhet så følger jeg opp med å fortelle dem at de må stoppe å lete etter strategier først, og start med å fokusere på å etablere en vekstprosess.

Prosess?!?!? Virkelig?

Det er 4 grunner til hvorfor jeg understreker prosessen først og strategier etter det.

1. Vekst er summen av mange små deler

Internettet elsker historier om vekstkurver som den nedenfor. Som et resultat av dette av dette pleier alle å holde fokuset sitt på hva som skjedde rett før det virket som veksten eksploderte. Så igjen, ser de etter den ene tingen som skaper en vekstøkning.

Det vi egentlig burde være interessert i er alle tingene som ble utført før kurven økte? Hva ble gjort for å opprettholde veksten? Hvordan fant de alle disse tingene?

Realiteten av vekst i en bedrift er at det ikke finnes noen enkel løsning til et komplisert problem.

Folk som har en tendens til å fokusere på taktikk først, har en tendens til å velge de enkle løsningene. De velger taktikker som trender eller snakkes mye om, eller kanaler de har hørt funker for å finne gull istedenfor å legge inn tid til å lære av sine erfaringer for å fatte smarte beslutninger i fremtiden. man kan si at de lærer noe om mye, istedenfor å gå ordentlig i dybden for å forstå. 

Kort oppsummert: du må ha en prosess som gjør at du generer kontinuerlig ideer for vekst, teste dem hyppig, lære av dem og bruke lærdommen for å kartlegge og fortsette en kontinuerlig vekst.   

2. Endring i hastighet betyr akselerasjon.

Se for deg de siste 18 månedene, hver større kundeoppkjøps kanal har gått igjennom noen fundamentale endringer. Her er noen av de få kanalene som har opplevd endringer:

Det som fungerte på Facebook for 3 måneder siden, fungerer ikke lenger. Hva som fungerer i dag, vil mest sannsynlig ikke fungere om 90 dager. Samme gjelder for hver eneste større kanal. Noen er tregere på å endre seg enn andre, men det som er helt sikkert er at de kommer til å endre seg.

Hvis du ser på et makronivå over de siste 15 årene vil du finne to viktige trender.
1. Nye kundeoppkjøps kanaler dukker opp hyppig i rask frekvens.
2. Effektivitetssyklusen skjer mye raskere i dag

Endringene angående kundeoppkjøp er raske, og det i en økende fart. Vekst team trenger å bli bedre og raskere på samme tid for å kunne være best mulig konkurranse dyktige.

3. Det som fungerer for deg, vil ikke fungere for andre.

Hvis du er som meg, vil du mest sannsynlig trenge å lese en god del materiale om hva andre gjør for vekst. Det er kun en nøkkel når man gjør dette. Ta alt du leser som inspirasjon, ikke som en oppskrift.

  • Ditt publikum er annerledes
  • Ditt produkt er annerledes
  • Dine kunders livssyklus er annerledes
  • Din forretningsmodell er annerledes

Din FORRETNING er annerledes enkelt og greit.

Kort oppsummert: Du trenger en prosess som vil avdekke den unike kombinasjonen av deler som fungerer for ditt produkt, dine følgere og din forretningsmodell.

4. Du Trenger En Maskin

Suksess for et team som opplever vekst er ikke å finne en enkel vekststrategi. Suksess er å bygge en vekst maskin. En vekst maskin har tre komponenter:

1. skalerbar

2. Forutsigbarhet

3. Repeterbare

Bilde

En maskin er bygget for å produsere en kontinuerlig økende kundebase. Maskinen prosesserer strategien. Prosessen skaper maskinen.

Kort oppsummert: Du må ha en prosess det som vil hjelpe deg med bygge opp en skalerbar, forutsigbar og repeterbar vekst maskin.

Elementer i en god prosess

I linken nedenfor kan du lese litt om hva er som er et godt i eksperiment 
https://www.reforge.com/blog/good-experiment-bad-experiment

Vi bruker en spesifikk prosess jeg skapte som en del av en gammeldags vitenskapelig metode, delvis Lean Startup, delvis mine egne tanker. Det finnes ingen riktige eller perfekte vekstprosesser. Den viktigste delen er bare det å ha en, holde seg til den, og forbedre den over tid. Jeg har troen på at alle vekstprosesser burde ha noen nøkkelelementer.

1. En måte å sette høye mål oppimot områder som påvirker veksten din

2. En strukturert måte å kontinuerlig generere vekst-ideer og eksperimentering

3. En måte å prioritere disse eksperimentene på

4. En måte å effektivt designe disse eksperimentene på

5. Analysere hvert eneste eksperiment, både vellykkede og ikke vellykket

6. Deling av læring på tvers av teamene og implementer de tilbake til eksperiment listen.

Få disse 6 elementene riktig så tror jeg du er på riktige vei til suksess.

Hva er spesielt med en prosess?

Jeg får dette spørsmålet ofte. Jeg blir også spurt etter maler på alle dokumentene vi bruker. For å være ærlig, tror jeg ikke noe av det vi gjør er spesielt. Suksess fra en vekstprosess kommer fra å ha aktsomheten til å beholde en prosess, for 90%+ gjør ikke det. Prosessen er hard og kan være kjedelig. Det er enklere å spore av prosessen for på å jakte etter en annen som virker bedre. Ikke bekymre deg om å følge min prosess nøyaktig eller å ha de samme dokumentene jeg har. Fokuser på å etablere de 6 elementene nevnt ovenfor i en prosess som fungerer for deg og ditt team.

1 en tanke om “Første steg til å bygge en vekst-maskin”

  1. Dette var et grundig og godt arbeid! Du har oversatt og skrevet innlegget på en god måte, og jeg liker spesielt oppbygningen, inndelingen og underoverskriftene du har brukt!
    Bra jobba 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *