Organisk søk VS. betalt søk

Hva er forskjellen på organisk og betalt søk?

I dette innlegget skal jeg se på organiske og betalte søk og hva som lønner seg å ta i bruk i dagens marked. Søker du etter noe på Google, er det en del som dukker opp med mulige svar på det du lurer på. Dette er både organiske og betalte søk som dukker opp i din SERP (Search Engine Results Page) som er den første resultatsiden som dukker opp når du søker på noe. Så hva er organiske søk og betalt søk og hva er forskjellen på disse?

Betalte søk

Betalt søk (search engine marketing (SEM) betydningen av dette ligger i ordet. Her har selskaper betalt for at deres annonse eller synlighet skal komme før de organiske resultatene. Dette alternativet er naturligvis kostbart for selskapene, men det vil også gi dem et konkurranse fortrinn i forhold til å bli sett av forbrukere da vi vil bli mer oppmerksomme på deres produkt. Som forhåpentligvis gjør at vi velger å gå inn på deres nettside fremfor de som kommer opp under blant de organiske resultatene.  

For at annonsene skal komme opp, er selskapene nødt til å legge inn ulike nøkkelord som skal si til algoritmene at nå skal denne annonsen opp.

Organisk søk

Organisk søk (Search engine optimization (SEO)) er de resultatene som dukker opp i SERP etter de betalte søkene. Det betyr de nettsidene som «naturlig» kommer opp. Søker du på noe på Google så vil deres algoritmer se på alt som ligger ute på nettet for å så vise deg det de tror vil passe søket ditt best. Det er et rimeligere alternativ, men er det mest tidkrevende. Det vil si at selskapet må jobbe målrettet på søkemotoroptimalisering, for at algoritmene skal se på deres innhold som relevant ovenfor et søk som blir gjort. Man ønsker altså å tiltrekke seg oppmerksomhet på en mer naturlig måte og på en måte mer fortjent måte.

https://unsplash.com/@dadaben_

Vi skiller altså betalte søk og organisk søk. De fleste kunder søker etter løsninger, produkter og varer på nettet før de skal kjøpe noe. Det mest legitime alternative er organisk søk. En kombinasjon av organisk og betalt vil være å foretrekke slik at man vet at man blir sett av de som søker etter ditt spesifikke produkt eller tjeneste. Betalte annonser fungerer, i motsetning til organisk søk som er gratis, på den måten at bedriften betaler per klikk annonsen får (PPC).

Digitale markedsførere


Google er den største i verden og mest brukte søkemotoren og har en stor påvirkning på vår digitale hverdag og har blitt en svært viktig markedsføringskanal for mange bedrifter. Google sine verktøy hjelper med å samle kunnskap om kundene dine og en god del data. Denne informasjonen kan så brukes for å få ut et budskap som er relevant for målgruppen.

Google Analytics kan måle effekten av markedsføringstiltakene du foretar deg.. Google Analytics er en gratistjeneste fra Google som gir deg detaljert statistikk over trafikk på nettsiden din. Statistikken viser hvilke kilder de besøkende kommer fra. Kommer de fra direktetrafikk, via henvisninger/lenker fra andre sider, fra sosiale medier eller fra betalte annonser? Du kan også få statistikk på hvor mange av de besøkende som utførte ønsket handling, for eksempel kjøpte varen, før de forlot nettstedet. Betalte søk er bra for bedrifter, fordi det gir dem mer kontroll, det bidrar til at bedriften når målene sine og gir dem mye data om kunden.

Kilder:

https://ndla.no/nb/subjects/subject:1/topic:1:171906/topic:1:166872/resource:aff3157f-94df-4937-b95b-a95c873d2886

1 en tanke om “Organisk søk VS. betalt søk”

  1. Her har du skrevet et fint innlegg! Jeg liker spesielt godt den visuelle oppbygningen, da det fører til at innlegget blir lettlest og oversiktlig.

    Bra jobba:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *